Ahogy az egész világban, Pécsett is rohamosan nő az igény a környezettudatos, „zöld” életmódra. Sorra jelennek meg a csomagolásmentes üzletek, egyre több az újrahasznosítható termék a boltok polcain, és az ingatlanok terén is egyre tudatosabban választanak az emberek. Pécsieket kérdeztünk, hogy számukra mi a legfontosabb az otthonválasztásnál. 

Mondanunk sem kell, az otthon az a környezet, mindennapjaink meghatározó szereplője, aminek „muszáj” rendben lennie. Ahol kardinális kérdés, hogy jól érezzük-e magunkat. Ehhez persze sok minden hozzájárul; a lokáción túl az ingatlan kialakítása, az energetikai tényezők, és persze a hangulat, amit áraszt magából.

Érdekes módon megkérdezettjeink kétharmada preferálja, hogy biztonságos és környezettudatos legyen választott ingatlanjuk, továbbá előnyben részesítik a megújuló energia használatát. A válaszadók többsége tisztában volt azzal, hogy a napelemes rendszerek nem csupán a pénztárcánkat kímélik, de az ingatlan értékét is nagyban növelik. Ahogy Gész-Korcsmár Helga fogalmaz, ma már nem luxus a napenergia, evidenciának kellene kezelnünk, hogy napelem termeli a házakhoz az energiát. 

Vesszőparipám a padlófűtés. Sokan bele sem gondolnak, hogy mennyi helyet meg lehet takarítani a lakásban, ha nem rontják radiátorok az összképet. Arról nem is beszélve, hogy az egyik legkellemesebb hőérzetet a padlófűtés adja, és rendkívül gazdaságot fűtéstechnológia – teszi hozzá a kétgyermekes családanya. 

A pécsieket kérdeztük a zöldkörnyezet fontosságáról is. Szinte egy emberként felelték, hogy nélkülözhetetlen a harmonikus mindennapokhoz a „zöld”. Dr. Kovács György úgy vélekedik, hogy az ember ösztönösen visszatér a természetbe. Mint mondja, egyre nagyobb divat kiköltözni faluba, vagy a város vonzáskörzetébe, agglomerációkba, ahol tágas terek állnak rendelkezésre túrázásra, kutyasétáltatásra, a természet felfedezésére.   

Gyermekkorom legszebb élményei faluszéli nagymamám telkéhez kötődnek. Ahogy a patak partján hajkurásztuk a békákat, fára másztunk az erdőben, és mindenfélét kotyvasztottunk sárból, és levelekből. Azt látom, hogy ma már egyre inkább rádöbbennek a pécsiek is, hogy ez a legtöbb, amit szülő adhat a gyermekének – így a háromgyermekes édesapa, Bárkányi Péter. 

Kérdezettjeink külön kiemelték a biztonságos környezetet. A riasztóval ellátott kamerarendszert, és a zártkertes, privát lakóteret valamennyien előnynek értékelték. Javarészt a családapák fogalmazták meg, hogy a saját garázs, zárható udvarrész és a biztonsági rendszerek ma már elengedhetetlen részletei egy ingatlannak. Gyurkó Barnabás kiemeli, hogy rendkívül fontosak a megbízható közösségi terek is. Legyen ez játszótér, kutyafuttató vagy bármilyen közös tér, ahova a barátok, szomszédok nyugodt szívvel engedik ki a gyermekeiket, vagy ülnek össze egy közös bográcsozásra esténként. – Az ilyen tényezők választják el a házat az otthontól – teszi hozzá. 

Készen áll új otthonára?

Ha Ön is úgy érzi, a Tolnai Kert következő lakója lesz, ne habozzon, keresse meg házát és foglalja le még ma.

+36 70 388 7832

info@tolnaikert.hu