Nehéz kiszámítani, hogy milyen folyamatok várhatóak ingatlanvásárlás szempontjából Pécsen, de van néhány tény, ami mellett nem szabad elmennünk, ha ingatlanban gondolkodunk. Mondjuk is, melyek ezek! 

1. Szigorodó szabályok az energetika frontján

Az egyik legkomolyabb érv a mihamarabbi lakásvásárlás mellett a 2021-től szigorodó energetikai szabványok. Az új építésű házak és lakások tekintetében ugyanis a két év múlva az életbelépő rendelet szerint az épületeket jóval környezettudatosabb energetika mentén kel megálmodni. Ez azt jelenti, hogy az ingatlanok primer energiaigényének, vagyis a fűtés és használati melegvíz előállítás energiájának 25 százalékát megújuló forrásból kell fedezni a 2021 utáni átadású lakásoknál. Ezen felül teljesíteni kell a legalább BB energetikai minősítést. Magyarán a kivitelezési költségek jelentősen megdrágulnak. 

2. Messze van még az árcsökkenés

Több befektető, ingatlanvásárlás előtt álló család arra vár, hogy visszaessenek a lakásárak, esetleg jöjjön a rég várt válság. Erre sajnos azonban még várni kell, minimum 2-3 évet. Ennek az oka, hogy az utóbbi időszakban több olyan állami támogatás is életbe lépett, ami akadályozza az áremelkedés megszűnését. Ilyen a babaváró hitel, a csok, és a falusi csok, melyekre ráadásul egyre nagyobb az érdeklődés. A szakértők szerint a korábban gondolt 2020 helyett valószínűbb, hogy csak 2022 körül fognak stabilizálódnak az árak, de az is elképzelhető, hogy még tovább kell várni. 

3. Változik az adótörvény, ezért idén milliókat spórolhat!

Végül, de nem utolsó sorban az egyik legfontosabb pont a 2020-tól megnövekvő lakásáfa, ami az új építésű lakásokat érinti. Jövőre ugyanis a Nemzeti Adó- és Vámhivatal döntése szerint, a 2015. évi CCXII. törvény értelmében 2020. január 1-jétől ismételten a normál 27%-os áfa kulcs vonatkozik az új lakóingatlanok vásárlására. Mindaddig, tehát idén a lakópark otthonait 5%-os áfával lehet megvásárolni, mellyel több millió forintot spórolhatnak a családok.

Az adótörvény miatt akár a teljes összeg még ebben az évben kifizethető, amely több millió forint megtakarítást jelenthet házanként! A ház kifizetési ütemezése 5 részletben történik, az első ütemben a telek kerül megvételre.

Készen áll új otthonára?

Ha Ön is úgy érzi, a Tolnai Kert következő lakója lesz, ne habozzon, keresse meg házát és foglalja le még ma.

+36 70 388 7832

info@tolnaikert.hu